Blog
2020.03.24 13:23

Üvegfóliák típusai

Ebben a cikkben áttekintjük a jelenleg kapható üvegfólia típusokat, ezeknek előnyeit és hátrányit.

Az üvegfóliákról már született egy cikkünk korábban. It most csak az üvegfóliák különböző típusait tekintjük át. Többféle típus van: 2D, 2,5D, 3D, 5D. Nem egységes az értelmezése ezeknek a marketing szavaknak, itt az én saját értelmezésemet írom le.

Huawei P30 lite üvegfólia
Huawei P30 lite üvegfólia

A 2D üvegfólkiák (fenti kép) sima egyenes üvegfóliák, ilyenek valók például a teljesen egyenes kijelzőjű modellekre, mint a Huawei P9 lite vagy az Iphone 5. A lekerekített szélű modellekre is lehet 2D-s üvegfliát kapni, de itt nem fog telejesen kiérni a kijelző széléig az üvegfólia, de akit ez nem zavar, az sokkal olcsóbban tud üvegfóliához jutni. Ezeknek az ára 1000-2000 forint között mozog nálunk. Például Samsung Galaxy A40-re 1000 forintért is kapható, de van rá 1900 forintért is rugalmasabb.

A következő generáció a 2.5D-s üvegfóliáké, amelyek egyenesek, de a széleiken lekerekítettek, így szebb lesz a végeredmény enyhén lekerekített szélű készülékeknél. Ezek akár kiérhetnek a kijelző telejesen széléig is, de nem feltétlenül fognak, ez modellfüggő.

2.5D edzett üveg üvegfólia

2.5D üvegfólia

Ezután jött időben az a kor, amikor megjelentek a hajlított kijelzős készülékek, mint a Galaxy S6 és társai és az ezekhez való 3D-s üvegfóliák. Ezeknek a lekerekített szélein erős ragasztóréteg van applikálva, ezért meg van színezve az üvegfóia, hogy ne legyen a ragasztóréteg miatt csúnya az üveg széle felhelyezés után. Van olyan gyártó, például az Easy Guard, akik azt mondják, hogy a teljes képernyős, de nem hajlított szélű üvegfóliáikat 2.5D-nek hívják, nem 3D-nek, tehát nagy a kavarodás a gyártók között is.

S7 edge üvegfólia

A 3D-s üvegfóliák után pegig megjelentek az 5D üvegfóliák, ahol a 3D-s üvegfóliák egy nagy hiányossága lett kijavítva, mégpedig az, hogy a 3D-s üvegfóliáknak csak a széle volt ragasztós, az 5D üvegfóliának azonban a teljes felülete. (habár a színezett részek kivételével a többi rész csak gyengébb szilikon ragasztóval, hogy szép tiszta legyen a kijelzőt fedő rész). 

Iphone 11 Pro üvegfóliaValamint megjelentek a folyékony UV ragasztós üvegfóliák is, amelyeknek az előnye, hogy sokkal erősebben tapadnak, mint egy sima 5D-s üvegfólia, mert folyékony ragasztót kell a kijelzőre folyatni, ráhelyezni az üvegfóliát és utána UV fény segítségével szilárdítani meg a ragasztót.

UV ragsztós üvegfólia

Webáruház készítés