Blog
2020.03.21 16:47

Üvegfólia vs sima PET fólia

Ebben a cikkben azt fogjuk taglalni, hogy vajon az üvegfóliát vagy a sima fóliát jobb a kijelzőnkre tenni.

Kezdetben, amikor elindítottam a webáruházat, még nem is léteztek üvegfóliák, csak sima fóliák. Azokból is kétféle volt, a sima PET fólia és a lágyabb, rugalmasabb poliuretán.

1. PET Fóliák

Iphone 5 képernyővédő fólia

 

A PET fóliák voltak a legolcsóbbak, ezek hajlékony, de merev fóliák, amelyek sajnos nem bírják valami jól a karcolást. Ha nem két védőréteg közé lennének téve, akkor felhelyezéskor is könnyen megkarcolhatnánk őket, amikor a buborékokat kinyomjuk a fólia alól. Azonban olcsók, viszonylag könnyen felhelyezhetők és néhány hónapig vagy akár 1 évig is kibírják, csak ezután korcolódnak annyira össze, hogy az már zavaró legyen.

PET képernyővédő fólia

 

Érdemes belőlük több darabot venni így könnyen cserélhetjük őket, nem kell minden darabra postaköltséget fizetni. Webáruházunkban nagyon sokféle telefonra lehet még ilyen fóliákat kapni, például Iphone 5-re vagy Iphone X-re, Samsung, LG, Huawei, Xiaomi, Sony modellekre. 

 

2. Poliuretán fóliák

Ploiuretán kijelzőfólia

 

A poliuretánból készült fóliák egy következő generációt képeznek a telefonfóliák családjában. Ahogy a képen is látható ezek a fóliák sokkal hajlékonyabbak, ami lehetővé teszi, hogy a PET fóliákkal szemben a lekerekített szélekre is rátapadjanak. Sokan jobban is szeretik őket lekerekített szélű készülékekhez (pl Samsung Galaxy S9, S10, Note 9), mint a drága hajlított üvegfóliákat. Ilyen fóliákat használnak egyébként autó és motorfóliázásra is. Ezeket a fóliákat eredetileg a NASA fejlesztette ki a helikopterek rotorlapátjainak védelmére. Többféle márka létezik belőlük, van amit szárazon is fel lehet helyezni és van, amit egy folyadékkal kell. Van egy kis memóriájuk is, tehát ha az ember megkarcolja őket, bizonyos mértékben képesek gyógyulni. Hátrányuk viszont, hogy a felületük felhelyezés után nem teljesen sima, hanem picit "göröngyös" ha az ember jobban megnézi, és a tapintásuk is olyan műanyagérzetű, mint a PET fóliáknak, vagy még talán jobban. Ha olyan érzetet szeretnénk, mintha magát a képernyő üvegét tapintanánk, akkor bizony csak az üvegfólia jöhet szóba.

3. Üvegfóliák

Üvegfólia törésteszt

Az üvegfóliák szerintem a jelenleg kapható legkorszerűbb kijelzővédők. Természetesen az előző kettő fóliatípus is megvédi a képernyőt a karcolásoktól, de az üvegfólia már az ütődéstől is nagyságrendekkel jobban véd és tapintásban, tartósságban is köröket ver a műanyag fóliákra. Lézezik belőle sima és teljes képernyős is, valamint 2D, 2,5D, 3D, 5D is. Az üvegfólia típusokról van is egy külön cikkünk itt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ameddig kezdetekben sokal drágább volt egy üvegfólia a sima fóliánál (akár 5-10 szeres árkülönbség), addig jelenleg (2020. március) nálunk 400 forint egy PET fólia és 1000 forint egy üvegfólia, tehát már nem is akkor a különbség. Egy üvegfólia pedig simán kibírja egy évig, egy PET fólia viszont már nagyon karcos lesz egy év után. Tehát nem igazán racionális döntés jelenleg nem üvegfóliát vásárolni. Kivéve talán a hajlított típusokat, hiszen például Galaxy 10 készülékre 1350 forintért lehet teljes képernyős poliuretán fóliát vásárolni, addig hajlított tejes képernyős 5D üvegfólia 3300-3500 forintba kerül.

Az üvegfóliáknál egy hangzatos marketing szó a keménység is. A legtöbb fóliára 9H-s keménység van ráírva, ami hát igazcsak kérdéses, hiszen a 9H-hoz közeli keménységű üvegek azok például az órákban használt zafírüvegek. Ezekből egy akkora darab, mint a kijelző nagyon drága lenne. Maga a kijelzőüveg (Corning Gorilla Glass) is csak 7-es keménységű. Azonban fontos megérteni, hogy hiába lenne 9-es keménységű egy üvegfólia, mert a keménység nem a legfontosabb ismérve egy kijelzőüvegnak, hanem a tartóssága és rugalmassága. Hiszen nagyon szép lenne ha, nem lehetne csak gyémánttal megkarcolni az üveget, de az első leejtéskor betörne az üvagfelület, mert nem elég rugalmas az anyag, hogy ellelnáljon a rázkódásnak. Ezért a zafírüveg valószínűleg megmarad az órák üvegborításának, és nem lesz 9H keménységű kijelzőborítás sem üvegfólia a piacon, mert nem lenne értelme egy üvegfóliárért tízezreket fizetni, mikor a sima 6-7H-s üvegfóliák is kibírják 1-2 évig, lecserélni őket pedig manapság elég olcsó.

Az üvegfólia márkák között egyébként ellenállóképességben nagy különbségek vannak, ezt azonban csak úgy lehetséges tesztelni, hogy eltörjük Őket. Nekem volt szerencsém sok üvegfóliát eltörni már (hibás darabokat csak próbaként) és volt amelyik nagyon könnyen eltört (alig volt megedzve) és volt amit alig tudtam két kézzel eltörni. Azonban az árkülönbség elég nagy egy jó minőségű üvegfólia (3-4-5-6 ezer) és egy kevésbé jó minőségű között (1-2 ezer) és szerintem nem éri feltétlenül a felárat a drágább, hiszen sokkal egyszerűbb kettőt-hármet venni az olcsóból és kicserélni fél-1 évente. Az új üvegfólia érzete szerintem mindig jobb, mint a másfél-két éves jobb minőségű használté. De ha az ember ragaszkodik a jó minőséghez, akkor ajánlom a 3D Expert Márkát, a 3MK-t (amit nálunk lehet legjob áron beszerezni itthon a másik webshopunkban a bluedigitalban) és persze a Spigen-t. De teljes képernyős üvegfóliákból megleően jók az Easy Guard-ok is.

Glóner Márk - 2020.03

Webáruház készítés