VR Virtuális Valóság Szemüvegek


Jó pár éve tombol már a VR - virtual reality, azaz virtuális valóság láz, de ez sokszor a borsos árak és speciális felszerelések miatt elérhetetlennek tűnik. Egyáltalán nem az, ugyanis komoly, több százezer forintos kellékek nélkül is, akár mindennap élvezhetjük a virtuális valóság, vagyis a valóság kiterjedésének varázsát. Ehhez nem kell más, mint egy okostelefon és egy VR szemüveg, ami nem másból, mint kartonpapírból készült, a Google Cardboard mintájára! Egy gyors és könnyű összeszerelés után már egészen másképp nézhetünk például videókat, játékokat vagy a Google Earth-öt.


Sorrend:


Sorrend:

A virtuális valóság tulajdonképpen egy gyűjtőnév, amibe számos elektronikus technológia beletartozik. Rengeteg különböző terület alkalmazza, az oktatástól az űrkutatáson át az orvostudományig - mindenki a maga módja és célja szerint, de az biztos, hogy a tömegkommunikációnak immár szerves részét képezi. Egyrészt, mert közvetítő médium, másrészt mert folyamatosan új csatornákat nyit meg a felhasználók számára. Kiváló fejlődési lehetőséget nyújtott az építészetnek, hiszen a tervezők már teljes 3 dimenziós terveket mutathatnak be partnereiknek úgy, mintha az már valósággá vált volna. A virtuális valóság szemüvegeket azonban nemcsak tudományos célból lehet használni: a szórakozás egyik sebesen felfelé ívelő formája lett. Az egyik legnépszerűbb használati formája a videójátékokhoz való csatlakoztatása. Ezáltal a játékos teljesen belehelyezkedhet karaktere helyzetébe, és a játékélményt egészen valóságos módon élheti át. Ezen kívül a VR headsettel akár virtuális nyaralásra is indulhatunk a Google Earth segítségével. Ha épp nem tudunk utazni, csak beütjük a keresőbe a látni kívánt úticélt, és már kedvünkre körbe is járhatjuk, mindezt úgy, mintha ott lennénk. Kell ennél jobb alternatív megoldás?

És ha már meggyőztük magunkat, hogy szükségünk van VR goggles-re, csak az a kérdés marad, hogy milyet vegyünk. Ez elsősorban pénztárcától függ, mert a szűrő elég nagy. Az Oculus Rift az egyik legfelkapottabb és minőségben is csúcson járó típus. A Facebook által gyártott készülék mozgás- és érintésérzékelőkkel együtt kapható. Ez klasszisokkal növeli a valóság érzését, amely főleg számítógépes játékokban kamatozik, hiszen a játékbeli karakter végtagjai az általunk végzett mozgást követi. Természetesen a csúcs minőség csúcs árral jár, de ez még nem is a teteje. A HTC Vive még borsosabb áron kínálja VR szemüvegét, amit néhány kritikus nem feltétlen igazol jogosnak véleményével. Ha ugrunk egy nagyot, a Galaxy Gear VR-hoz érkezünk, amely mindössze néhány tízezresért beszerezhető, mégis megadja az élményt. Persze nem várhatjuk ugyanazt a kiforrott technológiát ettől a készüléktől, mint amit a 20x ennyibe kerülők tudnak mutatni, de kiválóan át tudjuk élni a VR élményt.

De ha a legkevésbé sem szeretnénk ennyi pénzt elkölteni egy kis "képzeletbeli" szórakozásra, akkor a Google Cardboard mintájára készült virtuális valóság szemüveg lesz a befutó. A csomagban kartonpapír, mágnes, tépőzár és két plasztiklencse van, melyekkel az útmutatást követve pillanatok alatt össze lehet szerelni a szemüveget. Ezután belehelyezzük a telefont, és már nézhetjük is 3D-ben a videókat, Google Earth felvételeket, kiállításokat, és még a játékokba is belecsöppenhetünk.


Webáruház készítés